Uutuudet Kirjat Tilaus Yhteystiedot Osuuskunta Runon ja suven päivä På svenska
 
KIRJAT 2003-2007
Gunvor Alhskog
Gamla Gravar berättar - Om svunna tider i Gamlakarleby

Kirjoittajan vaeltaessa Marian hautausmaan vanhojen hautojen keskellä avautuu näkyville kiinnostava aikakausi Kokkolan historiassa. Täällä kohtaamme sellaisia kunnianarvoisia sukuja kuin Donner, Roos, Kyntzell jne. ajalta, jolloin Kokkolasta tuli tuhannen purjelaivan kaupunki. Mutta on kyse myös tavoista ja perinteistä, siitä mitä vanhat haudat kertovat.Muutamat vanhat, unohtuneet asiakirjat 1800-luvun alusta luovat kertomukseen henkilökohtaisen kosketuksen ja nostavat esille erään merenkävijäsuvun historian.

Julkaistaan 7.9.2007

LÄS MERA

HARHAMA

Romaanikilpailu Pohjanmaan nuorille

Kustannusosuuskunta Länsirannikko - Förlagsandelslaget Västkusten julistaa romaanikilpailun suomen- ja ruotsinkielisille 18-30-vuotiaille. Romaanin aihe on vapaa.

Palkinnot: 1) 1000, 2) 750 ja 3) 500 euroa. Osuuskunta julkaisee harkintansa mukaan parhaita käsikirjoituksia.

Lähetä työsi tulostettuna 30.4.2008 mennessä os. Kustannusosuuskunta Länsirannikko - Förlagsandelslaget Västkusten, Tervanpolttajankatu 4 F, 67100 Kokkola. Mukaan nimimerkillä varustettu suljettu kirjekuori, jossa nimesi ja yhteystietosi. Kilpailutöitä ei palauteta.

 

KIRJALLISUUDEN JUHLA

Kokkolan Raatihuoneella

Eino Leinon, Runon ja suven päivänä 6.7.2007 klo 14.00

Teema: Mikael Agricola

Tilaisuudessa julkaistaan seuraavat uutuusteokset:

Heikki Vaahtoniemi: Rajatapauksia
Raimo S. Virtanen: Puiden varjot ovat kertomuksia maasta
Marjatta Pulkkinen: Lasivaunu

Tervetuloa!

Ohjelma

 
Raimo S. Virtanen
Puiden varjot ovat kertomuksia maasta

"Kokoelma kertoo ihmisen ja luonnon suhteesta, sekä siitä miten ihminen kokee maailman kaikkineen luonnon kautta, kaikki asiat elämässä." (Raimo S. Virtanen)

Puiden varjot ovat kertomuksia maasta on Reisjärvellä asuvan Raimo S. Virtasen neljäs runokokoelma. Länsirannikko on aikaisemmin kustantanut kokoelmat MATKAKIRJA EKSYNEILLE (1998) ja NIIN KAUAN KUIN VALOT SYTTYVÄT IKKUNOISSA (2001).

ISBN 978-952-9505-59-3
Kansikuva Aila Virtanen
Jyväskylä 2007

Julkaisupäivä 6.7.2007
Hinta 15 €.

AJAN MERKITYKSESTÄ

Harva, ohut, ja rauhallinen kevättalven
lumisade on kuin
kaipauksen täyttämää
valkoiseksi muuttuneen veden
matkaa

Tuuli kuljettaa sitä mukanaan
eikä kukaan voisi sanoa
sen tarkkaa määränpäätä

Ehkä katsoin sitä liian vähän aikaa
enkä siten ymmärtänyt
sen lopullista merkitystä koska
kaikki vaatii aikaa

 
Marjatta Pulkkinen
Lasivaunu

Uusi painos vuonna 1988 ensimmäisen kerran ilmestyneestä runoteoksesta.


Mitä olimme me,
pienen kylän muutama tyttö ja poika?
Kesäyön usva ja erämaajärvi.
Nevalla risti.
Askelten nuolemat puiden juuret,
syvälle tallattu polku.

Mitä olimme me,
muutama tyttö ja poika?
Kalansintti ja eväsreppu,
tervattu purri ruokojen keinussa,
vanhan kalamökin puhuvat seinät?


ISBN 978-952-9505-58-2
Kokkola 2007

Julkaisupäivä 6.7.2007

Hinta 10 €.

 
Heikki Vaahtoniemi
Rajatapauksia

"Vuodet, jolloin tein töitä toimittamalla papin virkaa Kainuussa eivät ole mielestä haihtuneet. Nuoruuden kokemukset ovat voimakkaita ja mieleenpainuvia. Kun ne lisäksi poikkesivat nuoren miehen siihen asti eletystä elämästä poliittisesti ja hengellisesti erilaisessa ympäristössä Etelä-Pohjanmaalla, ei niitä hevin unohda. Vuosien mittaan kirjasin päiväkirjaani näitä elämyksiä. Piirustin luonnoslehtiööni tapahtumia, jotka jäivät mielessä väikkymään. Myöhemmin tein näistä luonnoksista öljyväreillä pieniä seinätauluja, tarinoita rajapapin päiväkirjasta."

Rajatapauksia kertoo nuoren papin kokemuksista 1950-luvulla Kainuun rajapitäjässä. Tekijä on itse kuvittanut kertomuksensa.

ISBN 978-952-9505-60-9
Kokkola 2007

Julkaisupäivä 6.7.2007

Hinta 26 €.

 

Eila Kujala

Iltaraportti

Kokenus sairaanhoitaja antaa iltaraporttinsa - tueksi, avuksi ja rohkaisuksi niin sairaanhoitajille itselleen kuin heille, joita hoitajat kohtaavat monimuotoisissa elämän tilanteissa. Pitkä ura alkaa harjoittelijana ja päättyy oman tieteenalan tohtorina. Viimeiseen työvuoteen johtavana hoitajana osuu sairastuminen syöpään, joka jossain määrin värittää raporttia.

Kirja sisältää ammatillista ainesta, joka nousee yli neljän vuosikymmenen ajalta ja käsittää merkittävää työn mukanaan tuomaa; inhimillistä elämän todellisuutta, rajallisuutta, monimuotoisuutta ja rosoisuutta. kirja luo kuvakulman suomalaisen naisen työelämään, jolloin mukana on yhteiskunnallista näkemystä.

Toisen ihmisen, hoidettavan, terveen ja sairaan kanssakulkijan taakkaa, vaivaa tai elämäntilannetta on aikanaan ja ajallaan saanut kantaa hetken - se on rikas ihmisen osa.

Sidottu, 238 s.
Kansi: Maija Göös
ISBN 952-9505-56-6
Hinta 28 €.

Tilaa osoitteesta info@lansirannikko.kpnet.com

 

Veijo Tikanmäki

Jäätähti
Runokokoelma

Runokirjan nimi JÄÄTÄHTI kuvastaa pohjoisen ihmisen sielunmaisemaa ja kokoaa kirjan kehyskaaren (luonto – irtautuminen – ero – kohtaaminen – rakkaus – luonto). Runot kertovat myös pelkistetyllä tavalla suomalaisen rakkaudesta toiseen ihmiseen, metsään, hiljaisuuteen ja vuodenaikoihin.

Veijo Tikanmäeltä on aikaisemmin julkaistu satukirja, kaksi runokokoelmaa ja kuvakirja. Hän on toimittanut useita julkaisuja ja kirjoittanut runoja, novelleja, pakinoita, kolumneja, kaskuja ja asiaproosaa eri lehtiin ja antologioihin, sekä toteuttanut runo-taidenäyttelyitä yhdessä Jäätähden kuvittajan Jarmo Leppäsen kanssa mm. Suomessa, Unkarissa ja Namibiassa.

Veijo Tikanmäki (s. 1958) on koulutukseltaan filosofian maisteri ja tällä hetkellä Haapajärven sivistysjohtaja.

Jarmo Leppänen (s. 1952) on kuvantekijä ja sairaanhoitaja Kannuksesta. Hänellä on ollut omia ja yhteisnäyttelyitä vuodesta 1980 mm. Haapajärvellä, Kannuksessa, Keminmaalla, Kokkolassa, Kuopiossa, Pietarsaaressa, Sievissä, Namibiassa, Unkarissa ja Virossa. Hän on tehnyt useita kirjakuvituksia.

Jarmo Leppänen toimii lasten, nuorten ja aikuisten kuvataideopettajana.

Veijo Tikanmäki
JÄÄTÄHTI
Runokokoelma
ISBN 952-9505-53-1
Sidottu, 80 s.
Hinta 18 €
Kansi ja kuvitus Jarmo Leppänen

Julkaisupäivä 6.7.2006

 

Tuomo Ruotsala

Sadun portista sisään

Se on juuri sinua varten.
Sadun lapset, keijut, peikot ja metsä odottavat mukaan tuloasi.
Yhteinen seikkailu voi alkaa.

Lohtajalainen Tuomo Ruotsala (s. 1949) johdattaa lukijan sadun rikkaaseen maailmaan. Teksti elää myös näytelmänä. Oivallisen kuvitustyön on tehnyt Maire Manninen.

Julkistamispäivä 6.7.
Hinta 16 €.

Marko Hautala

Liisan Antin aikaan. Algot Untolan Kaustisen-vuosi ja Kokkola-lehden kirjoitukset 1905 – 1906.

Länsirannikko julkaisee Algot Untolan varhaisia kirjoituksia

Algot Untola (1868-1918), joka esiintyi kirjailijana mm. nimellä Maiju Lassila, toimi lukuvuoden 1905-06 Kaustisen Vintturin kyläkoulun opettajana. Pietarista saapunut Untola viipyi paikkakunnalla vain vuoden verran, mutta tuo vuosi oli käänteentekevä sekä maallemme että hänelle itselleen. Ajanjaksoon mahtuvat marraskuun 1905 suurlakko, sortokauden päättymisen laukaisema kansallinen innostus, vuoden 1906 eduskuntauudistus ja poliittisen kentän kiihkeä kamppailu satojen tuhansien uusien äänestäjien suosiosta.

Poliittinen kuohunta imaisi mukaansa myös Vintturin kansakoulun opettajan, joka ryhtyi kirjoittamaan Kokkola-lehteen suomalaista puoluetta tukevia pakinoita. Varsinkin nimimerkki Liisan Antti ruoski vastustajia ronskin mutta älykkään satiirin keinoin, ja kirjoittajasta tuli maakunnallinen kuuluisuus, jota lopulta kauhisteltiin Helsingissä asti. Untolasta kehittyi pian myös suomalaisen puolueen taitava matkapuhuja.

Kokkolassa toimiva Kustannusosuuskunta Länsirannikko julkaisee 13.7.2006 FM Marko Hautalan teoksen Liisan Antin aikaan. Algot Untolan Kaustisen-vuosi ja Kokkola-lehden kirjoitukset 1905 – 1906. Kirjaan on sisällytetty Untolan Kokkola-lehteen nimimerkeillä Maalainen ja Liisan Antti kirjoittamat pakinat, jotka ovat hänen ensimmäisiä julkaistuja kirjoituksiaan.

Vuonna 1906 järjestettiin Puumalan kylällä kahden vihkiparin Kruunuhäät ja Snellmanin syntymän satavuotisjuhlat, jonka järjestelyistä vastasi Algot Untola. Kyläläiset järjestävät toisinnon näistä suurjuhlista 13.7. osana Kaustisen kansanmusiikkifestivaalin ohjelmaa. Kirja julkistetaan tässä tilaisuudessa, keskellä Untolan tuolloista elämänpiiriä.

Sidottu, 320 s.
ISBN 952-9505-55-8
Hinta 30 €

Julkistetaan Kaustisen Puumalassa 13.7.2006: Tervetuloa juhlimaan kuin A.Untolan aikaan!

 
Arto Ojakangas
Pölkynvälit

Romaani Pikkuradan maailmasta

Metsänradan työmaa työntyy maalaispitäjään ja tuo mukanaan herroja, jätkiä ja Kronstadtin pakolaisia. Höyryveturin ääni tuo aavistuksen uudesta aikakaudesta. Kyläläisten arjen täyttää ankara työ, kuten aina ennenkin.

Pölkynvälit –romaanin pääosassa on kokonainen yhteisö, ja samalla mitä erilaisimmat ihmishahmot ja heidän sisäisimmät tuntonsa. Jokainen on yksin oman elämänsä edessä, niin ilossa kuin surussa, ja jokaisen näkökulma on yhtä arvokas. Puheenvuoron saa niin vaikeasti vammainen tyttö kuin kovapintainen insinööri. Pölkynvälit on monien äänien ja tasojen kudos, joka usein saa voimansa tummasävyisestä huumorista. Teoksen läpi mutkittelee ja sen langat sitoo kahden nuoren rakkaustarina.

Arto Ojakankaan romaanin taustana on 1920-luvulla Keski-Pohjanmaalle puutavaran kuljetusta varten rakennettu kapearaiteinen ”pikkurata”, jonka vaikutukset tuntuivat lähes jokaisessa asumuksessa Kannuksen, Sievin, Toholammin ja Lestijärven alueella.

Kannen suunnittelu: Krister Löfroth

sidottu, 423 s.
ISBN 952-9505-51-5
hinta 30 €

Julkistamispäivä 6.7.2005.

Heikki Kotka
Ajolauta/Drivplanka. Valitut runot/Valda dikter 1990-2005.
Valitut runot on Ruotsin Surahammarissa asuvan runoilija, kuvataiteilija Heikki Kotkan (s. 1940) neljäs runokirja, ja kolmas Länsirannikon kustantama. Kannuksessa syntynyt Kotka muutti Ruotsiin 1966. Vaikka hän sopeutuikin ulkoisesti hyvin uuteen kotimaahan, hän koki sisimpänsä olevan ”pimeässä”.

Ikäväänsä hän purki kirjoittamiseen ja kuvataiteeseen. Vuosien myötä hän löysi uuden identiteetin. Valitut runot kuvaakin elämänmuutosta uudessa elinympäristössä, uuden kielen ja kulttuurin kohtaamista sekä kirjoittavan ihmisen muutoksesta ja kehityksestä.

sidottu, 145 s.
Kansi: Heikki Kotka
Graafinen suunnittelu ja valokuvat: Kai Kangassalo
Käännös: Anita Sällberg
ISBN 952-9505-50-7
Julkaisupäivä 6.7.2005
Hinta: 25 €

Kaj Hedman
Sydän on huone etelään

Länsirannikolla on ilo julkaista 50. kirjansa: valikoima Kaj Hedmanin runoja suomeksi.

Kaj Hedman (s. 1953) on Vaasassa ja Tampereella varttunut kirjailija, kolumnisti ja kriitikko, joka on jo pitkään asunut vanhempiensa kotikaupungissa Kokkolassa. Hän on vuodesta 1977 lähtien julkaissut kahdeksan runoteosta. Vuonna 2003 sai runsaasti julkisuutta ja kiitosta hänen omaelämäkertansa Panikboken – en berättelse om borderline (Paniikkikirja – kertomus rajatilasta). Suomeksi hänen teoksistaan on aikaisemmin ilmestynyt Surun kirja (Sorgens bok) vuonna 1995 Aira Saloniemen kääntämänä ja Kustannusosuuskunta Länsirannikon kustantamana.

Sydän on huone etelään –kokoelmaan runoilija on valinnut runoja kaikista teoksistaan Surun kirjaa lukuun ottamatta. Runot on suomentanut kokkolalainen kääntäjä Elina Pöytäsaari. Kirjan graafisesta suunnittelusta vastaa Ika Österblad.

Kaj Hedman avustaa eri päivä- ja aikakauslehtiä, joista mainittakoon Vasabladet, Hufvudstadsbladet ja Österbottningen. Hänet kutsuttiin vuonna 1989 Svenska Folkskolans Vänner -yhdistyksen avustavaksi jäseniksi. Vuonna 1997 hänelle myönnettiin ruotsalaisen Längmanska kulturfondenin kulttuuripalkinto.

nidottu, 96 s.
ISBN 952-9505-49-3
hinta 18€

Julkaisupäivä 8.12.2004

Lue Leena Tanskasen arvio kirjasta

Bertta Aspfors
Huivista huntuun eli rakas huivini

Huivista huntuun kertoo huivin historiasta, valmistustavoista ja käytöstä suomalaisessa kansanperinteessä. Se sisältää myös huiveihin liittyviä tarinoita.

Huivista huntuun on Kaustisella pitkään vaikuttaneen, mutta nyt Hämeenlinnassa asuvan Bertta Aspforsin (s. 1923) pitkän työn tulos. Hän on aikaisemmin julkaisuut Länsirannikon kustantamana Fransut eli franssit (1992) ja Keski-Pohjanmaan kirkolliset tekstiilit (2001).

sidottu, 80 s.
väri- ja mustavalkokuvitus
hinta 24 €
ISBN 952-9505-48-5

julkaisupäivä 20.9.2004

 
Antero Virkki
Valkoinen kuolema

Valkoinen kuolema on kirjailija Antero Virkin vuonna 1948 kirjoittama nuorten seikkailuromaani, jonka Länsirannikko julkaisee postuumina, neljä vuosikymmentä kirjoittajan kuoleman jälkeen.

Haapajärvinen opettaja Aarne Talasmo (1899-1964) julkaisi nimellä Antero Virkki 1940-luvulla suosittuja seikkailukirjoja. Häneltä ilmestyi vuonna 1945 Kätketty valtakirja I ja II sekä Helmisaaren aarre ja vuonna 1946 Salaluola ja Kaksihuippuisen vuoren salaisuus. Vuonna 1947 Virkiltä julkaistiin peräti kolme kirjaa Teollisuusvakooja, Kadonnut kassakirja ja Kummitustalo.

Pekka Heikkilä
Kauniimpaa olla avaamatta
Kokkolalaisrunoilija Pekka Heikkilän uusin kokoelma, joka jatkaa Heikkilän esikoiskokoelman Auringonkierros ovesta ulos linjoilla, mutta vielä aiempaakin tiukempana pakettina niin iskevyydessään kuin puhuttelevuudessaankin. Tämä mystinen mies kykenee loihtimaan muutamin vedoin sanan ja tunteen jännitettä ajassa, jossa mikään ei enää tunnu miltään.

Veikko Salkio

Pummanki - Jäämeren suomalainen kalastajakylä ja sen tuho
Luonnon parissa elämäntyönsä tehneen Veikko Salkion muistelmat Petsamosta 1930-luvun lopulta ilmestyvät kokkolalaisen Kustannusosuuskunta Länsirannikon kustantamana 21. marraskuuta 2003. Kyseessä on kunnianosoitus unohduksiin jääneelle suomalaiselle Jäämeren kalastajakulttuurille ja koskemattomalle luonnolle. Tekijän piirroskuvitus.
Pekka Kuosmanen
Halvatun sirkus

Härkälä on sirkuksen katsoja ja esiintyjä, sankari ja pelle. Katsomo ja areena on sairaalan sänky, vaan ajatus lentää, toisin kuin "sorsat", joihin petiin sidotut potilaat tyhjentävät rakkonsa.

Härkälä seuraa elämänsä sirkusta makuuaitiossa, uudessa valossa - ja varjossa. Hän saa kelata ja kaluta sitä juuri niin pitkään kuin elon mittanauhassa senttejä riittää, kai loppuun saakka. Se onkin halvatun hauskaa tai sitten ei. Vaikka tutut petinaapurit jättävät, yksin hän ei jää, jahka muisti ja alitajunta vain pelaa ja omaiset jaksavat. Elämyksiin tarjoutuu toinen tuuri; liekö tuokin meno-paluu...

Pekka Kuosmanen on lähtöisin Kärsämäeltä ja asuu nykyisin Turussa. Hän on voittanut Maiju Lassila -romaanikilpailun 1997 kirjallaan Pilkkapaalu.

nidottu, 114 s.
kansi Veikko Pohjonen
ilmestyi heinäkuussa 2003

 
Heikki Kotka
Puut täynnä pesiä

Vuonna 1940 Kannuksessa syntyneen ja nykyään Ruotsissa asuvan Heikki Kotkan runoissa ei istuta yhdessä ja samassa huoneessa, kukalliset tapetit ympärillä. Runoilija tutkailee laveasti ja kokemuksella elämän monitahoisuutta, johon mahtuvat sekä yksilön salatuimmat tunnot että Kosovon lapset. Kotkan tunteikkaissa runoissa jytisee työmiehen blues.

Julkaistu kaksikielisenä 2003 sekä Ruotsissa että Suomessa.

 
Päivitetty 27.06.2010