Uutuudet Kirjat Tilaus Yhteystiedot Osuuskunta Runon ja suven päivä På svenska
 

Veikko Salkio

Pummanki - Jäämeren suomalainen kalastajakylä ja sen tuho

Luonnon parissa elämäntyönsä tehneen Veikko Salkion muistelmat Petsamosta 1930-luvun lopulta ilmestyvät kokkolalaisen Kustannusosuuskunta Länsirannikon kustantamana 21. marraskuuta 2003. Kyseessä on kunnianosoitus unohduksiin jääneelle suomalaiselle Jäämeren kalastajakulttuurille ja koskemattomalle luonnolle.

” Onnellani ei ollut rajoja, kun 20.5.1936 havahduin "sotalaiva" Turjan kannen alla unestani laivan pysähtyessä. Ryntäsin kannelle - ja siinä se oli! Käden ulottuvilla unelmieni kohde: Heinäsaari.”

Syntyjään imatralainen Veikko Salkio (s. 1912) vietti vuodet 1936-39 Kalastajasaarennolla, ensin rajavartijana, sitten vuodesta 1938 vastaperustettujen Heinäsaarten kansallispuiston sekä Pummankiniemen ja Pääskyspahdan luonnonsuojelualueiden vartijana. Pääpaikkana oli Pummangin kalastajakylä, jonka asukkaat ja heidän tarinansa tulivat nuorelle miehelle hyvin läheisiksi. Suurimman huomion sai kuitenkin Jäämeren arktinen luonto, jonka ääreen Salkio oli kaivannut jo lapsuudesta alkaen: ”Olin jo aiemmin päättänyt, että kauniiksi ja karuksi luonnehditusta Petsamosta en palaisi etelään koskaan…”

Tulevaisuuden pilvilinnat romuttuivat kuitenkin dramaattisesti. Neuvostosotilaat kaappasivat 28.11.1939 kolme suomalaista rajavartijaa Pummangin läheltä ns. ”Kalastajasaarennon rajaloukkauksessa”. Heti varsinaisten sotatoimien alettua venäläiset suuntasivat voimakkaan hyökkäyksen Petsamoon. Vain osa Pummangin asukkaista ehti paeta, loput joutuivat viettämään talvisodan vankeudessa Kuolan erämaassa. Vuoden 1940 rauhanehtojen mukaan Suomi joutui luovuttamaan Kalastajasaarennon, eikä pummankilaisilla enää ollut paluuta kotiseudulleen. Jatkosodan jälkeen koko Petsamo jäi Neuvostoliiton haltuun.

Sodan jälkeen Salkio jatkoi Metsäntutkimuslaitoksen palveluksessa ja teki elämäntyönsä Lapin luonnonsuojelualueiden hoitajana. Toinen elämäntyö on ollut eläinten täyttäminen: tavoitteena on ollut täydellinen kotimaisten lintujen ja nisäkkäiden kokoelma. Ensimmäinen kokoelma jäi Pummankiin, mutta Salkio jatkoi uurastustaan, ja vuodesta 1982 hänen työnsä tulokset ovat olleet esillä Kokkolassa. Veikko Salkion luontokokoelma Kieppi lukeutuu kaupungin suosituimpiin vierailukohteisiin.

Salkio alkoi jo 1960-luvulla panna Pummangin-muistojaan paperille. Monet niistä ovat alkuperäisten pummankilaisten aikoinaan kertomia tarinoita; tarinoiden päähenkilöinä esiintyvät mm Pummangin ensimmäiset asukkaat Hiukka ja Maurits, rajan kummallakin puolella seikkaileva Arttu ja useampikin meren armoille joutuva Hermanni. Salkio kuvaa kalastajien karua elämää lämmöllä, huumorin sävyttämänä, ja jopa pelottavaksi koetusta itärajastakin löytyy kerrottavaksi koomisia episodeja. Osan kertomuksista – varsinkin talvisodan tapahtumat – Salkio on koonnut sodan jälkeen; tiivis yhteydenpito vanhoihin naapureihin on jatkunut tähän päivään asti.

Salkion kirjoituskokoelma on myös koskettava kuvaus pienistä suojattomista ihmisistä sodan armoilla, vetoomus ihmisoikeuksien ja kansainvälisen oikeuden kunnioittamisen puolesta.

Tämän ihmisten vajavaisen maailman vastapainona Salkio tuo esiin aivan toisen maailman, Jäämeren ”luontoparatiisin”. Vuosien mittaan Salkio on nimittäin piirtänyt ison joukon lyijykynäpiirroksia - pääasiassa ulkomuistista, suurin osa hänen ottamistaan valokuvista kun jäi ”lähtökiireessä” Pummankiin. Luonto ja etenkin Jäämeren rannikon runsas linnusto on tietenkin kuvien keskeinen aihe, mutta Salkio kuvaa myös asukkaiden arkisia toimia ja kylänäkymiä. Hän on myös dokumentoinut kylän asutuksen vuodelta 1937 kartan muotoon.

Lue esipuhe
Missä Pummanki on? -katso kartasta

Veikko Salkio:
Pummanki
Jäämeren suomalainen kalastajakylä ja sen tuho.

104 s., sidottu
ISBN 952-9505-42-6
Ulkoasu: Pertti Hyttinen
Painopaikka: Art-Print Oy, Kokkola 2003

Kustannusosuuskunta Länsirannikko 2003
Ilmestymispäivä: 21.11.2003

27 €

Lisätietoja antaa:

Pertti Hyttinen
puh. 040-7631185
pertti.hyttinen@chydenius.fi

 
Lue esipuhe
Missä Pummanki on? -katso kartasta